O hrvatskom legitimitetu u bih

 „(…) evidentno je da u državi uređenoj na način kao što je to BiH u ovom trenutku, hrvatski narod, nažalost, nema kao ostala dva konstitutivna naroda taj luksuz da se slobodno može natjecati u izborima bez straha da će netko drugi, odnosno mnogobrojniji izabrati predstavnike za pozicije za koje je nužnan hrvatski legitimitet“(predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, Oslobođenje, 19.11.2018). Citat je izabran nasumice. On se samo po redosljedu riječi razlikuje od sličnih stavova političara s hrvatske desnice. Dopunjuju ga iskazi o unitarizaciji BiH putem uvođenja građanskog principa u politički sistem zemlje i zaključak o „nikad lošijem položaju hrvatskog naroda u BiH, zbog nelegitimnog izbora člana predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda“. Poruka je, dakle, da se na izborima natječu narodi, da postoje poseban tip hrvatskog legitimiteta, da je hrvatski narod inferioran zbog straha da njegove predstavnike biraju „drugi, mnogobrojniji“, da je član predsjedništva iz reda hrvatskog naroda nelegitima i da se, konačno, hrvatski narod zbog toga nalazi u najlošijem položaju.

Ustavnopravni propisi najdirektnije demantuju svaki od navedenih stavova: za političke pozicije se ne natječu narodi nego političke stranke sa svojim programima, izbori za parlamentarna vijeća i za člana Predsjedništva BiH se po entitetima odvijaju prema građanskom principu „jedan čovjek jedan glas“, samo se za vijeća naroda biraju predstavnici naroda, članovi Predsjedništva se ne biraju kao predstavnici naroda nego kao predstavnici entitetskih birača (građana), oni ne predstvaljaju narode nego državnu naciju, izborni sistem počiva na principu proceduralnog legitimiteta tako da je legitiman svaki izbor proveden prema zakonskoj proceduri.  

Tamo gdje su pogrešne premise pogrešan je i zaključak: položaj jednog naroda se ne ocjenjuje prema proizvoljnim konstrukcijama nezadovoljnih političara nego prema opštem stanju u zemlji, a legitimacija u proceduralnom smislu ni jednim elementom ne posreduje ništa što bi se moglo nazvati „hrvatskim legitimitetom“. Strah ili loš položaj Hrvata nije, prema tome, ni bolji ni gori od položaja svih ostalih. Pri tom treba imati na umu da briga i strah za „svoj narod“ nije izum hrvatske desnice. Široko je eksploatira i bošnjačka (npr. stalnom brigom za „moj narod“, Izetbegović) i srpska desnica (npr. tezom da je manji entitet ekskluzivno srpski državni supstrat i da srpski član u predsjedništvu zastupa Republiku srpsku i srpski narod, Dodik).

Citat s početka pokazuje kako politički govor u BiH iz dana u dan, uporno i bez ikakvih ograda, falsificira ustavnopravne propise i javnopravne standarde. Prateći izvještaji u medijima poprimaju obilježja kampanje koja nema nikakvog oslonca u pravnom sistemu BiH. Politička praksa u tom smislu prati logiku vlasitih konstrukta i uspostavlja institucije i nadležnosti koje su izvan ustavnog prava. Samo se na taj način može postaviti pitanje legitimnih predstavnika naroda i proširiti ga, izvan ustvanog prava, na državne organe koje ne biraju narodi.

U svemu ima sistema: falsificirajem javnopravnih odredbi se etno-kulturne potrebe stavljaju u funkciju vladavina u ime naroda. Ona obesmišljava bosanskohercegovačku naciju i cijeli pravni sitem odvaja od etičnosti prava. U konkretnim prilikama to se vidi iz nemogućnosti da se političke elite i za najočiglednije prekršaje dovedu pred sud. Prema tome, konstrukt hrvatske desnice o „legitimnom Hrvatu“ odlično je uputstvo za upotrebupolitičkog sistema BiH. Ideal je „odgovornost prema narodu“: ona oslobađa od svake odgovornosti. Ovdje se prije upotrebe ne smije promućkati, kako se ne bioslobodila građanska priroda poretka i uspostavili egzaktni principi pravne dogovornosti političara.


Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s